Wednesday, November 14, 2012

Makin terasa kesakitannya

     Sekarang ini aku makin tak lalu makan. Makin susah nak telan makanan. Tapi perut aku sentiasa minta sesuap makanan. Nak nangis, tapi aku tak mampu kerna aku memang perlu kuat. Aku perlu tabah lalui ujian Allah ini. Aku hanya mampu minum air yang boleh mengenyangkan. Tapi ianya tak tahan lama. Makan roti yang 70 sen pun aku masih perlu berulamkan air yang banyak. Bila tengok orang makan macam-macam, perut aku makin bergelora. Tapi aku hanya mampu memandang dengan jelingan. Sakitnya Allah saja yang faham. Air bergelen-gelen aku telan saban hari. Tak makan tak apa, asalkan tekak sentiasa basah.
    
     Lagi satu hal yang ketara, tangan aku makin ketara getarnya. Bila nak memasak, aku fikir banyak kali sebab ianya melibatkan pisau.Aku perlu 'extra' berhati-hati. Genggaman tangan aku pada sesuatu barang makin tak kuat. Tapi tak apa, aku masih bisa mengukir senyuman. Itu saja yang aku mampu setakat ini. Amarah ku makin ketara. Tak kira tempat, keadaan dan sesiapa saja, aku boleh meluahkan rasa marahku. Padahal aku tak berniat langsung nak menyuarakannya. Maafkan saya, terutama kepada mak abah dan adik-beradik.

     Aku berdoa agar sakit aku ini dapat dihapuskan. Dan tidak ada perasaan marah lagi dalam diri ini. Tak lama lagi aku akan menjadi seorang isteri, ibu dan nenek. Aku teringin merasai kehidupan yang lebih lama. Itu azam aku. Semoga aku masih mampu berdiri tegak dam tersenyum manis pada orang sekeliling tanpa melihatkan akan sakit yang telah lama aku tanggung ini. Pada-Mu Allah, aku berserah segala keputusan. Tapi, izinkan hambaMu yang hina ini menghirup udara lebih lama lagi. Dan izinkan hambaMu ini merasai nikmat yang selama ini aku impikan.

0 kata2 pujangga:

Post a Comment

Love is...
© Manja Lara - Template by Blogger Sablonlari - Font by Fontspace